ØSTLAND ENTREPRENØR

PUSSE OPP BAD

Skrevet av

Masomi

DETTE BØR DU TA HENSYN TIL FØR DU PUSSER OPP BADET

Har du tenkt å pusse opp badet, men vet ikke hvor du skal starte? Her er noen tips på hva du bør ta hensyn til før du kommer i gang, slik at du slipper å bruke tiden din på unødvendige oppgaver, gå over budsjett og få et mye mindre stressende opplevelse.

Først vil jeg fortelle deg litt om meg selv. Jeg har vært prosjektleder for Østland Entreprenør i nærmere to år, og vi har pusset opp mer enn 200 bad i løpet denne perioden, hvorav 40 av dem jeg vært prosjekt leder for- så jeg har litt peiling på hvordan det fungerer enn folk flest der ute.

Pusse opp bad

Denne artikkelen er ment for de som vil ha en bedre kjennskap om hvordan oppussing av bad fungerer og hvordan man skal ta første steget.Jeg skal prøve å tegne en helhets bilde som du kan følge etter.

Vi bor i Norge der boligene er små og generelt gamle i forhold til for eksempel USA, stor del av boligene ble bygget før krigen og da var det ikke mye fokus på bad. Generasjonen før hadde ikke den levestandarden som vi har i dag.

Teknologi har endret mye i det siste århundre og ting som vi tar for gitt var ikke tilgjengelig for folk flest. Dette gjorde til at boligene ble bygget på den måten hvor badene blei nedprioritert. Samme trenden forsettet helt til 80 tallet.

Derfor det kan være litt krevende å pusse opp bad i gamle boliger, men teknologien har gjort ting mye lettere for oss.

Vær engasjert

Som byggherre så er det mye å tenke på før du pusser opp badet, som for eksempel valg av fliser, baderoms innredning, plan løsninger, røropplegg, elektriker arbeid osv. Det kan være overveldet og slitsom, i og med at du jobber og har lite tid til overs. Jeg skjønner frustrasjonen din.

I dag heldigvis har vi entreprenører som tar ansvar for hele prosjektet, slik at du trenger ikke å bekymre deg over de små detaljene. Det betyr ikke at du kan fraskrive deg all ansvaret. Om du ikke blander deg i prosjektet vil du heller ikke få det som du ønsker.

Du trenger ikke å gå for en A4 løsning

Entreprenører kan velge fliser, baderoms innredning og plan løsninger men de bruker et standard løsning som kanskje ikke er din stil. Du investerer en stor sum på oppussing av badet, da er det like greit at slutt resultatet blir som du så får deg.

La meg si det sånt, DU er den beste designeren! Du kjenner deg best og derfor er det mye enklere for deg å velge riktig fliser, baderoms innredning og planløsninger. Det finnes utallige mange leverandører av fliser og baderoms innredning der ute, gjør litt Research på forhånd og ta en tur til butikken.

Planløsning

Selvfølgelig finnes det begrensinger når det gjelder baderoms løsninger. Det er på grunn av eksisterende røropplegget og bjelkelaget, men det er ikke’ ‘rocket science’’ med andre ord. Bor du i enebolig, er det enklere å bytte om røropplegget, i borettslag derimot kravene varier.

Vurder å snakke med en fagmann og undersøk litt på hva borettslaget sier når det gjelder endringer i plan løsning.

Hva koster det å pusse opp badet? Les her

Etter at du har gjort litt undersøkning så kan du kontakte flere entreprenør, og få inn flere pristilbud. Se på referansene til firmaene. En seriøst bedrift vil sende deg et oversiktlig pristilbud på alle punkter.

Funksjonalitet

Stor eller liten bad, funksjonalitet bør være Alfa og Omega når du pusser opp badet. Les videre så hjelper vi deg med hvordan du kan få til et bedre lagringsplass, belysning, et nytt og moderne rør system og enda mer, slik at du kan renovere en tidløs bad som går aldri ut av moten.

 

RØRLEGGERARBEID

Hvis du har tenkt å bytte plan løsningen til gamle badet, er det like greit at du bytter ut gamle sluket selv om levetiden for et sluk er flere ti år, særlig når du har et støpejernsluk. Nærmeste mulighet å bytte sluket er når du pusser opp badet neste gang.

Tetthetskrav mellom membran og sluk er den viktigste grunnen til at gammelt sluk skal byttes. Det er ganske sjeldent at det gamle sluket kan brukes om igjen med for eksempel Protan sveise membran.

Velg riktig sluk

Gammelt sluk mangler klemring eller at klemringen er rustet. Muligheten til å feste membran skikkelig er nytteløs. Å bytte sluket koster ikke mye. Jeg anbefaler på det sterkeste å få et nytt sluk, og den som er godkjent for Protan sine G 1,5 membran.

Ja! jeg er litt steng men sluket er det svakeste punktet når det gjelder lekkasjer. Be gjerne en rørlegger om hjelp til å vurdere.

Unngå dårlig membran arbeid

Det har vært mange episoder av lekkasjer på grunn av dårlig festing av membran rundt sluket og det kan fort bli mye dyrere enn antatt.

Det finnes firmaer som er spesialister på lokal utbedring av membran, men i mange tilfeller ikke engang de klarer å fikse problemet uten å hugge opp hele gulvet. Bor du i enebolig, er det opp til deg om du vil bytte sluk eller ikke. Ikke pusse opp bad uten at du har samlet nok info om dette.

I borettslag derimot, er kravene varierende. Noen steder er du pålagt å bytte sluk ved oppussing.

Enkelte borettslag gir støtte til oppussing, blant annet til bytte av membran.

 

BELYSNING

Vurder om å bruke innfelt downlights på taket for å lyse opp i rommet. Inkluder en eller to downlights med spesial trim til dusj området. Be elektrikeren om å installere en dimmerbryter slik at du kan justere stemningen på badet ditt.

Du kan vurdere om hvordan du skal bruke speilet på badet, ønsker du estetisk eller funksjonell belysning? Uansett om du sminker eller barberer, downlights som er riktig plassert, vil gå langt for å hjelpe deg med å se på nært hold.

 

 

SPEILSKAP

Det er mange beslutninger du må ta stilling til når du pusser opp badet, plassering av baderoms innredning bør være på toppen av lista. En av disse beslutningene innebærer speilskap: Bør du ta med et speilskap i designet eller ikke?

Fordeler og ulemper med speil-skap

Fordel: Enkel tilgang til lagringsplass. Å være i stand til å lagre hverdagsprodukter som sminkeprodukter, tannkrem, osv. – er et stort ressurs i baderoms designet. Speilskap er veldig praktisk når det gjelder skjult lagring av hverdagsprodukter som du vil ha i nærheten.

Fordel: Flere alternativer. Når du inkluderer et speilskap på badet, så har du flere alternativer: Du kan enten gå for et vegg montert skap som stikker ut fra veggen eller et innfelt skap som er i flush med veggen. Det finnes utallige mange design på speilskap.

Ulempe: Innfelt speilskap koster en del! Hvis du velger å gå for et innfelt speilskap, kan det hende at kostander går opp, avhengig av hva som er bak i veggen. Skulle det være eksisterende rør system eller elektriske kabler, de må bli omdirigert, noe som kan fører til økte kostnader. Å lage et spesial nisje med membran/fliser og spikerslag også bidrar med økende kostnader.

 

 

VEGGHENGENDE TOALETTER

Pusse opp bad

Vannklosett har eksistert i mer enn to århundrer, så man kan tro at det ikke er mye som kan forbedres, men i det siste 5 årene har veghengt toalettet blitt skikkelig populær. Vegghengende toaletter fungerer på samme måte som de gulv monterte motstykkene, men vanntanken er skjult bak flisveggen inne i sisterne.

Vegghengte toalettet har tre praktiske fordeler

Mellomsparing: Veggmonterte toaletter er et godt valg for lite bad fordi skålen og trykkeknapen er de eneste delene som er synlig. Toalettskålen er 30 cm nærmere veggen, noe som kan gjøre en stor forskjell i et lite bad.

Enkel rengjøring: Siden selve toalettet ikke berører gulvet, da er det mye lettere å rengjøre rundt toalettet.

Justerbar høyde: Høyde på vegg montert toaletter kan tilpasses etter kundenes behov. Dette er spesielt nyttig for personer med mobilitetproblemer som kanskje trenger et høyere toalett.

 

 

VELGE RIKTIG DUSJ BATTERI

Å pusse opp bad i dag krever my research fra din side. Å velge et dusjbatteri som reflekterer designverdiene dine og ønsket komfortnivå, kan gjøre hele forskjellen når det gjelder estetisk appell og funksjonalitet. Hvilke type dusjbatterier er der?

Termostat dusj

Termostatiske dusjbatterier forhindrer risikoen for skåldhet (eller frysing) når noen slår på vannkrana et annet sted, eller trykker på do spyler. Du stiller inn temperaturen og blandebatteri opprettholder automatisk dette. Det tilføres riktig mengde med varmt og kaldt vann.

Eco dusj

Eco-versjoner kan spesifiseres både for elektriske og vanlige blandebatterier. De begrenser vannstrømmen til et effektivt (men brukbart) nivå som gir 50 prosent reduksjon i vannforbruket sammenlignet med konvensjonelle blandebatterier.

DUSJHJØRNE

Baderoms størrelse har mye å si noe når det gjelder størrelse på et dusjhjørnet. Å pusse opp bad i leiligheter er litt krevende. Standard dusjhjørne størrelse er på 90×90 cm. Det er vanskelig å lage fall mot et sentrert sluk med store fliser, da er det anbefalt å bruke mosaiske fliser som også gir mer trekkraft på grunn av tette fugelinjer.

Pusse opp bad med Avlang eller hjørne sluk?

Denne sluk typen har blitt mer populær i det siste årene, fordel med dissa er at det er mye lettere å lage fall med, særlig fall mot sluk. Du trenger ikke å ha mosaiske fliser på dusjhjørnet.

Det er anbefalt å bruke matte fliser på gulvet. Ikke alle avlange eller design slukene er godkjent for Protan sveise membran, spør gjerne rørleggeren om hvilket type sluk som er best for badet ditt.
Vi anbefaler Purus sine avlange sluk som er SINTIF godkjent og har et klemring med seks skruer, perfekt for alle slags membran systemer.

SERVANT MED SKAP

Å pusse opp bad uten en funksjonelt servant med skap er upraktisk. Når du velger servant så bør du ta hensyn til hvem som skal bruke det, og hva den skal brukes til. For eksempel, når du pusser opp badet for deg og partneren, som begge trenger vask samtidig på morgenen, kan du lene deg mot en dobbelservant. Vurder å gå for en servant med skuffer i stedet for dører. Skuffer er enklere å få tilgang til og enklere å organisere.

 

 

BADEKAR ELLER DUSJHJØRNET?

Pusse opp bad med både dusj og badekar løsning.

Når du er usikker på om du vill enten gå for badekar eller dusj, så spør deg selv om hvor mange ganger i året vil du bruke badekaret. Jeg må ofte minne på kundene våre om at de ikke pusser opp badet til en fremtidig kjøper, men heller for seg selv.