ØSTLANDSKE BYGG

PUSSE OPP BAD

Skrevet av

Østlandske bygg

HVA KOSTER DET Å PUSSE OPP ET BAD?

La oss gå gjennom og finne ut hvor mye oppussing av bad virkelig koster og hvorfor baderom oppussing koster så mye? Jeg skal prøve å svare på alle disse spørsmålene i dette innlegget. Med hjelp fra våre data teknikere så har vi utviklet et fullstendig pris kalkulator som kan nøyaktig estimere kostnad på ulike typer av bad.

Først vil jeg fortelle deg litt om meg selv. Jeg har vært prosjektleder for Østlandske bygg i nærmere to år, og vi har pusset opp mer enn 200 bad i løpet denne perioden, hvorav 40 av dem jeg vært prosjekt leder for.

Du kan lese mer om en av prosjektene jeg ledet fra konsept til ferdigstillelse og hvordan vi klarte å konvertere en kjeller på 50 kvm med lav takhøyde i asker til en stor bad på 10 kvm, vaskerom og kjellerstue. Les her.

Denne artikkelen er ment for deg som vil ha en bedre kjennskap om kostnad på oppussing av bad. Jeg med hjelp fra våre erfarne rørleggere, tømrere og elektrikere skal prøve å tegne en helhets bilde på bad oppussing kostnader.

Hvorfor baderom oppussing koster så mye?

Baderom oppussing krever ulike typer av håndverkere, for å renovere et sertifisert og godkjent bad.

Alt fra en elektriker, til flislegger, rørlegger og membranleggere med høy kompetanse involveres i arbeidet om å gi deg et bad som vil vare i mange år og som vil øke boligverdien.

Uten ytterligere avbrudd la oss hoppe inn i kostnads kalkulatoren.

Kostnad Kalkulator

Vi deler baderom oppussing kostnader inn i flere komponenter.

  1. Utriving
  2. Tømrerarbeid
  3. Elektrikerarbeid
  4. Rørleggerarbeid
  5. Membran
  6. Flislegging
  7. Maling
  8. Oppsummering.
  9. Hva bør du ta hensyn til.

Gratis Befaring

1. Riving og bort kjøring av avfall

Å rive ned et bad er rotete og krever mye fysisk arbeid, men det avhenger av hva slags bad man river ned. Typisk 80-talls badene er enkle å rive sammenlignet med bad som er bygget på slutten av 90-tallet og tidlig på 2000-tallet.

På 80-tallet gips plater ble brukt overalt på et baderom. Nedrivning av gips er lettere sammenlignet med et solid konstruktet bad der OSB/ru-panel og gulv spon blei brukt.

Et typisk 5 kvm bad tar omtrent 20 timer å rive ned. Avfallfjerning koster nesten like mye som å rive ned et bad, pris på container er rundt 9500 kr avhengig av hvor mye avfall skal fjernes.

Du har ikke lov å rive baderommet ditt Dersom du ønsker å bygge det opp igjen på lovlig vis.

2. Tømrerarbeid

Neste steget er å bygge en ny konstruksjon; Denne delen krever mange timer, gitt hvor dårlig veggene og tidligere konstruksjonen har vært.

Hvis veggene ikke er i water må tømreren gjøre veggene helt rette. Det skal legges impregnerte spon plater på gulv. Vegg, gulv og tak skal isoleres.

Det skal legges OSB-ru panel på alle vegger og gips på tak. Tømreren må akkommodere med rørlegger, elektriker og flislegger gjennom hele bygg prosessen, ellers kan det oppstå en del fremtidige komplikasjoner når rørlegger og elektriker trekker gjennom kabler og rør.

Pris for en slik jobb ville være rundt 25 000 kr inkludert material.

God gammeldags tømmerarbeid er viktig for å total renovere et bad.

3. Elektrikerarbeid

Etter at tømreren har gjort badet klart for elektrisk og VVS-arbeid, trekker elektrikeren gjennom alle kabler for downlights, speilbelysning, gulvvarme og stikkontakter.

Det er en rekke avgjørelser hvor det er helt nødvendig å ta stilling til ved legging av varmekabler. Spesielt på bad har feil konstruksjon av gulv ført til enorme ekstrakostnader til uvitende byggherrer.

De forskjellige fagområdene arbeider imidlertid i nært samarbeid med hverandre, så elektrikerarbeid vil ofte være avhengig av grunnarbeidet fra andre håndverkere.

Pris for en slik jobb ville være mellom 25 000 og 30 000kr, gitt hvor mange downlights og elektriske punkter som trengs på et bad.

For å sikre at alle våre kunder får nødvendig informasjon har vi utarbeidet en utførlig dokumentasjon og sjekkliste ved legging av varmekabler (eller annen skjult varme).

4. Rørleggerarbeid

Når man pusser opp bad eller vaskerom har det eksisterende røropplegget mye å si for omfanget av oppussingsjobben.
Alder på røropplegget avgjør om dette bør skiftes ut eller om du slipper unna med å gjøre kun estetiske eller andre synlige endringer.

Røropplegg varer ikke evig

Tekniske installasjoner, som røropplegg, er ikke ment for å vare evig. Er rørene 15-20 år gamle bør de skiftes, siden faren for at en vannskade vil oppstå i nærmeste fremtid er forholdsvis stor.

Det anbefales å oppgradere til gjeldene våtromsnorm, dette innebærer også membran, våtromsplater, krav til sluk og mansjetter.

Dersom baderom, kjøkken og vaskerom ligger i tilknytning til hverandre, bør du beholde rommenes plassering. Dette skyldes at det allerede er satt av plass i vegger, gulv og tak til nødvendige rørføringer og installasjoner.

Hvis du kan beholde det eksisterende opplegget inne i veggene, fordyrer du oppussingen dersom rørleggeren må lage nye utløp for vanntilførsel. Å pusse opp ett nytt bad kan være kostbart hvis det er en del rørlegger arbeid som skal utføres.

Plan Løsning
Legges rom med vanntilførsel langt fra hverandre vil det fordyre oppussingen siden rør må ledes lenger og tekniske kanaler må bygges flere steder.

Dette krever plass. Inne i selve rommet bør du også ta hensyn til hvor servant, dusj, kjøkkenvask eller vaskemaskin har stått tidligere.

Hvis du kan beholde det eksisterende opplegget inne i veggene, fordyrer du oppussingen dersom rørleggeren må lage nye utløp for vanntilførsel.

Å pusse opp ett nytt bad kan være kostbart hvis det er en del rørlegger arbeid som skal utføres.

Nytt sluk eller ikke?

Hvis du har tenkt å bytte plan løsningen til gamle badet, er det like greit at du bytter ut gamle sluket selv om levetiden for et sluk er flere ti år, særlig når du har et støpejernsluk.

Nærmeste mulighet å bytte sluket er når du pusser opp badet neste gang.

Tetthetskrav mellom membran og sluk er den viktigste grunnen til at gammelt sluk skal byttes. Det er ganske sjeldent at det gamle sluket kan brukes om igjen med for eksempel Protan sveise membran.

» Tetthetskrav mellom membran og sluk er den viktigste grunnen til at gammelt sluk skal byttes.» 

Velg riktig sluk

Gammelt sluk mangler klemring eller at klemringen er rustet. Muligheten til å feste membran skikkelig er nytteløs.

Å bytte sluket koster ikke mye. Jeg anbefaler på det sterkeste å få et nytt sluk, og den som er godkjent for Protan sine G 1,5 membran.

Ja! jeg er litt steng men sluket er det svakeste punktet når det gjelder lekkasjer. Be gjerne en rørlegger om hjelp til å vurdere.

Prisen er avhengig av hvilken type sluk, toalett og dusj system du vil ha på badet ditt.

Hvis du ønsker et avlang-sluk, innebygd dusjanlegg og innebygget toalett, da snakker vi om en pris mellom 48 000 og 55 000 kr.

5. Gulv og vegg membran

Membran på bad anbefales i dag alltid lagt på ferdig støpt gulv. Før membran legges er det viktig at støpen er tilstrekkelig uttørket. Lavtbyggende masser har en uttørkingstid fra 1 til 7 dager (normalt 1-2 dager).

Konvensjonell støp kan i ekstreme tilfeller ta 1 år. Konferer med murer / flislegger før støpemetode velges.

Det finnes forskjellige typer vanntettingssystemer for vannavstøtende gulv, men det mest pålitelige og beste membransystemet er protan sveise-membran.

Sveise membran er laget av Protan og er SINTEF godkjent. Pris på et 5kvm bad ligger rundt 6000 kr.

Unngå dårlig membran arbeid

Det har vært mange episoder av lekkasjer på grunn av dårlig festing av membran rundt sluket og det kan fort bli mye dyrere enn antatt.

Det finnes firmaer som er spesialister på lokal utbedring av membran, men i mange tilfeller ikke engang de klarer å fikse problemet uten å hugge opp hele gulvet. Bor du i enebolig, er det opp til deg om du vil bytte sluk eller ikke. Ikke pusse opp bad uten at du har samlet nok info om dette.

I borettslag derimot, er kravene varierende. Noen steder er du pålagt å bytte sluk ved oppussing.

Enkelte borettslag gir støtte til oppussing, blant annet til bytte av membran.

Vanntette vegger er like viktig, Litex våtromsplater er anbefalt å bruke på alle veggene. Pris for en slik jobb er rundt 7500 kr inkludert materiell.

6. Flislegging

Fliser er ekstremt viktig når det gjelder estetikk og design på et bad. Derfor er det svært viktig å velge fliser av god kvalitet.

Du må gjøre mye research på forhånd før du velger fliser. Det er anbefalt å holde seg unna billig og dårlig kvalitets fliser fordi det kan føre til at du ender opp med et bad med dårlig finish.

Det nytter ikke å spare på fliser nå du pusser badet fullstendig opp.

Kvalitet på fliser har mye å si når det gjelder finish jobben. Priser kan variere mellom 300 kr – til 2500 kr per kvadratmeter, men her på Østland Entreprenør kan vi hjelpe deg med å velge riktig fliser.

Flislegging av en 5 kvm bad koster mellom 14 000 kr og 20 000 kr avhengig av flis størrelse.

For eksempel å flislegge mosaikk koster mye mer enn standard 60×60 fliser.

Norfloor har et stort utvalg av fliser og rimelig priser.

7. Maling arbeid

Det finnes ingen snarveier når vi snakker om maling. Det gjelder å gjøre et nøyaktig grunnarbeid og bruke maling av høy kvalitet. Da blir sluttresultatet perfekt.

Tak på et moderne bad er listefritt, laget av gips og malt med våtromsmaling. Sånne tak har et modere og glatt finish. Et tak på ca. 5kvm vil koste rundt 4500kr inkludert materiell.

5kvm vil koste rundt 4500kr inkludert materiell.

Oppsummering

Alle ovennevnte kostnader er uten møbler, fliser og sanitærutstyr. Pris på baderomsmøbler, fliser og sanitetsutstyr kan variere mye avhengig av hvilket type møbler eller fliser du skal velge. Ovennevnte priser gjelder kun for bygg materiell og jobb.

Disse prisene er for det meste faste og varierer ikke alt for mye.

Ønsker du et pris tilbud på badet ditt? kontakt oss her. Vi tilbyr gratis befaring.

La oss begrene sluttkostnaden.

Riving og bort kjøring av avfall 22 000 kr
Tømrerarbeider 25 000 kr
Elektriker 28 000 kr
Rørlegger VVS 48 000 kr
Gulv og vegg membran 12 000 kr
Flislegging 18 000 kr
Maling 4 500 kr
Sluttkostnad 157 500 kr

DETTE BØR DU TA HENSYN TIL FØR DU PUSSER OPP BADET

Her er noen tips på hva du bør ta hensyn til før du kommer i gang, slik at du slipper å bruke tiden din på unødvendige oppgaver, gå over budsjett og få et mye mindre stressende opplevelse.

Vi bor i Norge der boligene er små og generelt gamle i forhold til for eksempel USA, stor del av boligene ble bygget før krigen og da var det ikke mye fokus på bad. Generasjonen før hadde ikke den levestandarden som vi har i dag.

Teknologi har endret mye i det siste århundre og ting som vi tar for gitt var ikke tilgjengelig for folk flest. Dette gjorde til at boligene ble bygget på den måten hvor badene blei nedprioritert. Samme trenden forsettet helt til 80 tallet.

Derfor det kan være litt krevende å pusse opp bad i gamle boliger, men teknologien har gjort ting mye lettere for oss.

Vær engasjert

Som byggherre så er det mye å tenke på før du pusser opp badet, som for eksempel valg av fliser, baderoms innredning, plan løsninger, røropplegg, elektriker arbeid osv. Det kan være overveldet og slitsom, i og med at du jobber og har lite tid til overs. Jeg skjønner frustrasjonen din.

I dag heldigvis har vi entreprenører som tar ansvar for hele prosjektet, slik at du trenger ikke å bekymre deg over de små detaljene. Det betyr ikke at du kan fraskrive deg all ansvaret. Om du ikke blander deg i prosjektet vil du heller ikke få det som du ønsker.

Du trenger ikke å gå for en A4 løsning

Entreprenører kan velge fliser, baderoms innredning og plan løsninger men de bruker et standard løsning som kanskje ikke er din stil. Du investerer en stor sum på oppussing av badet, da er det like greit at slutt resultatet blir som du så får deg.

La meg si det sånt, DU er den beste designeren! Du kjenner deg best og derfor er det mye enklere for deg å velge riktig fliser, baderoms innredning og planløsninger. Det finnes utallige mange leverandører av fliser og baderoms innredning der ute, gjør litt Research på forhånd og ta en tur til butikken.

Planløsning

Selvfølgelig finnes det begrensinger når det gjelder baderoms løsninger. Det er på grunn av eksisterende røropplegget og bjelkelaget, men det er ikke’ ‘rocket science’’ med andre ord. Bor du i enebolig, er det enklere å bytte om røropplegget, i borettslag derimot kravene varier.

Vurder å snakke med en fagmann og undersøk litt på hva borettslaget sier når det gjelder endringer i plan løsning.

Etter at du har gjort litt undersøkning så kan du kontakte flere entreprenør, og få inn flere pristilbud. Se på referansene til firmaene. En seriøst bedrift vil sende deg et oversiktlig pristilbud på alle punkter.

Funksjonalitet

Stor eller liten bad, funksjonalitet bør være Alfa og Omega når du pusser opp badet. Les videre så hjelper vi deg med hvordan du kan få til et bedre lagringsplass, belysning, et nytt og moderne rør system og enda mer, slik at du kan renovere en tidløs bad som går aldri ut av moten.

BELYSNING

Vurder om å bruke innfelt downlights på taket for å lyse opp i rommet. Inkluder en eller to downlights med spesial trim til dusj området. Be elektrikeren om å installere en dimmerbryter slik at du kan justere stemningen på badet ditt.

Du kan vurdere om hvordan du skal bruke speilet på badet, ønsker du estetisk eller funksjonell belysning? Uansett om du sminker eller barberer, downlights som er riktig plassert, vil gå langt for å hjelpe deg med å se på nært hold.

SPEILSKAP

Det er mange beslutninger du må ta stilling til når du pusser opp badet, plassering av baderoms innredning bør være på toppen av lista. En av disse beslutningene innebærer speilskap: Bør du ta med et speilskap i designet eller ikke?

Fordeler og ulemper med speil-skap

Fordel: Enkel tilgang til lagringsplass. Å være i stand til å lagre hverdagsprodukter som sminkeprodukter, tannkrem, osv. – er et stort ressurs i baderoms designet. Speilskap er veldig praktisk når det gjelder skjult lagring av hverdagsprodukter som du vil ha i nærheten.

Fordel: Flere alternativer. Når du inkluderer et speilskap på badet, så har du flere alternativer: Du kan enten gå for et vegg montert skap som stikker ut fra veggen eller et innfelt skap som er i flush med veggen. Det finnes utallige mange design på speilskap.

Ulempe: Innfelt speilskap koster en del! Hvis du velger å gå for et innfelt speilskap, kan det hende at kostander går opp, avhengig av hva som er bak i veggen. Skulle det være eksisterende rør system eller elektriske kabler, de må bli omdirigert, noe som kan fører til økte kostnader. Å lage et spesial nisje med membran/fliser og spikerslag også bidrar med økende kostnader.

VEGGHENGENDE TOALETTER

Pusse opp bad

Vannklosett har eksistert i mer enn to århundrer, så man kan tro at det ikke er mye som kan forbedres, men i det siste 5 årene har veghengt toalettet blitt skikkelig populær. Vegghengende toaletter fungerer på samme måte som de gulv monterte motstykkene, men vanntanken er skjult bak flisveggen inne i sisterne.

Vegghengte toalettet har tre praktiske fordeler

Mellomsparing: Veggmonterte toaletter er et godt valg for lite bad fordi skålen og trykkeknapen er de eneste delene som er synlig. Toalettskålen er 30 cm nærmere veggen, noe som kan gjøre en stor forskjell i et lite bad.

Enkel rengjøring: Siden selve toalettet ikke berører gulvet, da er det mye lettere å rengjøre rundt toalettet.

Justerbar høyde: Høyde på vegg montert toaletter kan tilpasses etter kundenes behov. Dette er spesielt nyttig for personer med mobilitetproblemer som kanskje trenger et høyere toalett.

VELGE RIKTIG DUSJ BATTERI

Å pusse opp bad i dag krever my research fra din side. Å velge et dusjbatteri som reflekterer designverdiene dine og ønsket komfortnivå, kan gjøre hele forskjellen når det gjelder estetisk appell og funksjonalitet. Hvilke type dusjbatterier er der?

Termostat dusj

Termostatiske dusjbatterier forhindrer risikoen for skåldhet (eller frysing) når noen slår på vannkrana et annet sted, eller trykker på do spyler. Du stiller inn temperaturen og blandebatteri opprettholder automatisk dette. Det tilføres riktig mengde med varmt og kaldt vann.

Eco dusj

Eco-versjoner kan spesifiseres både for elektriske og vanlige blandebatterier. De begrenser vannstrømmen til et effektivt (men brukbart) nivå som gir 50 prosent reduksjon i vannforbruket sammenlignet med konvensjonelle blandebatterier.

DUSJHJØRNE

Baderoms størrelse har mye å si noe når det gjelder størrelse på et dusjhjørnet. Å pusse opp bad i leiligheter er litt krevende. Standard dusjhjørne størrelse er på 90×90 cm. Det er vanskelig å lage fall mot et sentrert sluk med store fliser, da er det anbefalt å bruke mosaiske fliser som også gir mer trekkraft på grunn av tette fugelinjer.

Pusse opp bad med Avlang eller hjørne sluk?

Denne sluk typen har blitt mer populær i det siste årene, fordel med dissa er at det er mye lettere å lage fall med, særlig fall mot sluk. Du trenger ikke å ha mosaiske fliser på dusjhjørnet.

Det er anbefalt å bruke matte fliser på gulvet. Ikke alle avlange eller design slukene er godkjent for Protan sveise membran, spør gjerne rørleggeren om hvilket type sluk som er best for badet ditt.
Vi anbefaler Purus sine avlange sluk som er SINTIF godkjent og har et klemring med seks skruer, perfekt for alle slags membran systemer.

SERVANT MED SKAP

Å pusse opp bad uten en funksjonelt servant med skap er upraktisk. Når du velger servant så bør du ta hensyn til hvem som skal bruke det, og hva den skal brukes til. For eksempel, når du pusser opp badet for deg og partneren, som begge trenger vask samtidig på morgenen, kan du lene deg mot en dobbelservant. Vurder å gå for en servant med skuffer i stedet for dører. Skuffer er enklere å få tilgang til og enklere å organisere.

BADEKAR ELLER DUSJHJØRNET?

Pusse opp bad med både dusj og badekar løsning.

Når du er usikker på om du vill enten gå for badekar eller dusj, så spør deg selv om hvor mange ganger i året vil du bruke badekaret. Jeg må ofte minne på kundene våre om at de ikke pusser opp badet til en fremtidig kjøper, men heller for seg selv.